Colombia a fost înființată în 1905, cu capital francez. Acționarul majoritar, Crédit Foncier d’Algérie et de Tunisie, s-a asociat cu Banca Louis Hirsch et Cie pentru exploatarea zăcămintelor petrolifere din Prahova. Au umplut dealurile din Buştenari, Bordeni, Băicoi şi Moreni cu sonde, alocând pentru asta un capital social de 1,2 milioane lei, divizat în acțiuni la purtător. Cât de curând, s-au văzut "purtători": compania Ruzicka, Elias & Taubes, Emil Samuel (rentier), Robert Schumann (bancher), Stanislas Badel (bancher), Louis Hirsch (bancher) și Achille Levy-Strauss (rentier), toți cu domiciliul in Paris. Primul președinte al companiei a fost Achille Levy-Strauss, dar în 1907 președintele companiei era scriitorul Barbu Ştefănescu-Delavrancea. Compania avea deja dublul suprafețelor inițiale. În 1908, Colombia participă la înființarea companiei de sta'ii de carburanți "Distribuţia" și începe construcția rafinăriei Colombia, mai cunoscută drept Columbia, la Ploiești, la doar o sută de metri de Gara de Sud. Columbia a fost proprietara celei mai faimoase sonde a României de dinainte de primul război mondial, cea de la Moreni, care a produs 1.000 de tone de țiței zilnic, timp de zece luni. Până la oprirea ei, doar această sondă a produs 40.000 de vagoane de țiței brut. După război, preia rafinăria "Traian" din Cernavodă de la compania "Alpha”, deschide o mică rafinărie în Plopeni, cumpără compania Stația de Export Constanța unde deschide o fabrică de bidoane metalice și una de butoaie din lemn pentru produse petroliere.
Despre noi
Deși istoria este cea mai frumoasă dintre științe, nu mai interesează pe aproape nimeni din generația -35 de ani. E vina noastră, a generației +35. Am predat-o prost la școală, am scos-o din filme și din emisiuni tv și n-am povestit-o cu talent celor mici pentru că, de multe ori, nici noi nu i-am știut forma corectă. Așa am ajuns în punctul în care nu mai interesează pe nimeni cine au fost Ferdinand I, Carol Davila sau Henri Coandă. Așa că ne-am propus să reinventăm predarea istoriei. Vom folosi brandurile ca să-i facem cunoscuți pe marii oameni din trecut. Așa că te rugăm să te gândești la Muzeul Brandurilor ca la o carte de istorie interesantă. Poți vedea doar istoria acelui domeniu care te interesează sau a acelei localități în care trăiești, primind acces la conținut nedigitalizat până acum în proporție de 99%. Conținutul muzeului este împărțit în săli și expoziții. În săli vei găsi branduri românești sau care au existat în România, grupate după domeniul de activitate. În expoziții vei vedea legături neștiute dintre anumite branduri, epoci și localități. Have fun.
Sprijină Muzeul Brandurilor
Dacă îți place demersul nostru și vrei să ne ajuți, o poți face în două feluri:
1. Cu bani. Poți deveni sponsorul unei săli sau al unei expoziții care te interesează. MRS Residence, Agrivi România, Zimbria și Office Dent au făcut-o deja.
2. Cu informații. Procesăm cantități enorme de tipărituri vechi, din care extragem informațiile necesare, dar tot ne lipsesc piese din acest puzzle imens care este istoria brandurilor din România. Așa că dacă ai, prin pod sau pe la bunici, cărți, ziare, reviste, fotografii, documente, scrisori, afișe, mape, pliante, ambalaje etc, care nu-ți folosesc la nimic, află că nouă ne-ar fi de un real folos. Trimite-ni-le.
info: [email protected] / 0746313552
Fondatori
Muzeul Brandurilor este sustinut de: AFI Ploiești / Conpet / MRS Residence / Officedent / Rosal / Zimbria. Fondatorul muzeului: Bogdan Stoica. Parteneri logistici: Asociația Alexandra's, Kolectionarul.ro. Design și programare: Mircea Draghici. Foști parteneri: Alpaccess, FRR Design, Hotel Iaki, Pluto Advertising, Muzeul de Istorie și Arheologie Prahova.