Năsal era o brânză care se vinde foarte bine și azi. Era făcută în condiții speciale, într-o peșteră din satul Ghiolt, comuna Țaga, județul Cluj. O peșteră creată natural într-un masiv de gresie, piatră ce reține umezeala.
Există și o legendă a brânzeturilor de Năsal. Se spune că pe vremea când nobilii maghiari dețineau sătenii ca pe sclavi, și îi tratau ca atare, niște săteni au furat caș din casa unui grof ca să-l dea copiiilor infometați. Descoperiți de gărzile conacului, hoții de ocazie au fugit și au ascuns cașul in grota naturală de la marginea satului. Speriați de cercetările făcute de nobil, nu au recuperat brânza o bună perioadă de timp. Când s-au dus după ea, au descoperit că brânza avea un miros bizar, dar un gust foarte bun. Vestea s-a răspândit rapid și toți ciobanii au început să facă brânză în peștera Ghiolt.
In prezent, peștera Ghiolt a fost botezată Peștera de la Țaga și aparține Friesland Campina, care deține brandul Napolact.
salAfli lucruri despre acest brand datorită
Sprijină și tu Muzeul Brandurilor:
- Fii sponsor Patreon.
- Cumpără suvenirurile noastre.